Isu Pendidikan

iGuru Sambut Baik Pengumuman Sesi Pembukaan Semula Sekolah

Kenyataan Media i-Guru
Rabu 10 Jun 2020

i-Guru Sambut Baik Pengumuman Sesi Pembukaan Semula Sekolah

1. Ikatan Guru- Guru Muslim Malaysia (i-Guru) menyambut baik dan mengucapkan terima kasih kepada YB Menteri Pendidikan kerana memaklumkan tarikh pembukaan semula sesi persekolahan untuk pelajar-pelajar SPM dan STPM yang akan dibuka pada 24 Jun 2020.

2. iGuru berharap semua warga guru berasa gembira dan bersedia untuk memulakan tugas dalam suasana norma baharu dengan menekankan aspek keselamatan dan kesihatan, mematuhi segala SOP yang telah ditetapkan dan mengamalkan disiplin yang tinggi berdasarkan Garis Panduan Pengurusan Pembukaan Semula Sekolah (GPPPSS).

3. iGuru juga berharap pihak ibubapa memberikan kerjasama yang baik dengan pihak sekolah untuk memastikan anak-anak yang hadir ke sekolah dapat mematuhi dan mengikuti segala SOP yang digariskan.

4. i-Guru mencadangkan agar Pengetua atau Guru Besar diberikan kuasa autonomi untuk merancang persiapan pengurusan pembukaan semula sekolah dengan mengambil kira fleksibiliti dan kesesuaian sekolah masing-masing. Termasuk dalam hal ini ialah mempertimbangkan isu guru-guru yang menghadapi masalah penjagaan anak-anak sekolah rendah terutama bagi suami isteri yang pergi bekerja.

5. Hal ini bagi mengelakkan guru-guru merasa terbeban dalam menjalani kehidupan normal baharu di dalam proses PdP . Ia juga bertujuan untuk memastikan pelajar-pelajar melalui proses pembelajaran dengan baik serta sekolah dapat beroperasi dalam keadaan yang selamat.

6.Disiplin semua pihak yang melibatkan para pentadbir, guru dan ibubapa serta pematuhan kepada Garis Panduan Pengurusan Pembukaan Semula Sekolah adalah indikator untuk pembukaan sesi persekolahan bagi tingkatan-tingktan lain.

7. iGuru menyeru semua guru agar dapat memberikan sepenuh komitmen dan disiplin diri yang tinggi dalam melaksanakan tugas dengan sebaiknya serta mematuhi garis panduan yang ditetapkan.

Mohd Azizee Hasan
Presiden i-Guru

Back to top button