Isu Pendidikan

iGuru sambut baik pengumuman pembukaan sekolah untuk semua murid

Rabu 1 Julai 2020
iGuru sambut baik pengumuman pembukaan sekolah untuk semua murid

1. Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (iGuru) menyambut baik pengumuman semula sekolah untuk semua murid oleh YB Menteri Pendidikan .

2. iGuru berharap pengumuman ini dapat merangsang kesiapsiagaan para guru, murid dan ibubapa untuk menghadapi norma baharu pembelajaran akibat tempoh lama pembelajaran secara home base learning.

3. Berdasarkan kenyataan iGuru sebelum ini hanya 20-30 peratus sahaja murid yang terlibat aktif dalam pembelajaran secara atas talian, maka wajar pembukaan sekolah dibuka secara berperingkat demi kelangsungan pembelajaran murid serta menyakini pembelajaran secara bersemuka lebih memberikan impak kepada murid- murid.

4. iGuru berharap semua pihak, guru dan murid mengamalkan disiplin diri yang tinggi, patuh kepada SOP yang ditetapkan, mengamalkan penjarakan sosial serta mengutamakan aspek keselamatan dan kebersihan diri.

5. iGuru percaya pembelajaran secara bersemuka lebih efektif dengan mengambil kira latar belakang kebolehan murid yang pelbagai, kesenjangan akses capaian internet bandar dan luar bandar serta tahap kemudahan alat peranti dari setiap keluarga yang berbeza. Perkara ini menuntut murid kembali belajar secara bersemuka dengan bimbingan para guru.

6. iGuru yakin pihak pengurusan sekolah sudah mengenalpasti mod pembelajaran sesuai mengikut kapasiti sekolah masing- masing dan ini akan membantu kelancaran proses pembelajaran setelah sekolah dibuka sepenuhnya.

7. Usaha dan daya kreativiti para guru sepanjang tempoh PKP/ PKPB/ PKPP dalam menyediakan bahan pengajaran wajar dihargai oleh semua pihak. Kini tiba masanya para guru menjadi frontliner untuk memastikan keselamatan dan kesihatan murid terjamin.

8. Harapan iGuru agar semua guru kekal komited dan berdedikasi manakala murid pula bersemangat untuk hadir menimba ilmu ke sekolah dan sentiasa berkeinginan tinggi untuk belajar walau dengan apa cara sekalipun. Ini selari dengan tema hari guru “Berguru demi ilmu , bina generasi baharu”.

Mohd Azizee Hasan

Presiden iGuru

Back to top button