Isu Pendidikan

Setuju Tidak Rai Pelajar Cemerlang ‘A’ Sahaja

BANGI, 5 Rabiulawal 1439H, Jumaat :

Ikatan Guru-guru Muslim Malaysia (iGuru) menyokong pendirian kerajaan untuk tidak mengumumkan atau meraikan keputusan pelajar cemerlang semua A dan sekolah terbaik dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), semalam.

Presiden iGuru, Mohd Azizee Hasan berkata, sekolah sepatutnya meraikan semua pelajar mereka tanpa memilih kasih kepada yang cemerlang sahaja.

“Sememangnya semua pelajar adalah cemerlang jika ia berjaya menjadi pelajar yang seimbang dari sudut jasmani, emosi, rohani, intelektual dan sosial (JERIS).

“Oleh itu, kecemerlangan bukan diukur dari aspek pencapaian A semata-mata tetapi juga kepada pembentukan sahsiah dan kemajuan pelajar yang beracuankan al-Quran dan Sunnah,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid yang meminta pihak sekolah serta guru supaya meraikan segala usaha yang dilakukan oleh murid yang menerima keputusan UPSR secara keseluruhannya, dan bukan memilih kategori cemerlang sahaja.

Keputusan UPSR yang diumumkan semalam telah disertakan pencapaian lengkap murid, sepanjang enam tahun dalam sesi persekolahan termasuk penilaian di dalam bilik darjah dan aktiviti kokurikulum.

Back to top button